my secret anime life

Alla inlägg under april 2012

ANNONS
Av shin-chan - 13 april 2012 22:08

Nippon – Soluppgångens land

Från alperna i Schweiz till Sahara långt ner i Algeriet sträcker sig Soluppgångens land. Tsingtao, Teheran, Nikosia och San Francisco ligger runt samma breddgrad som huvudstaden Tokyo. Det finns berg med snö och skidåkning och det finns sandstränder med palmer och sol och bad. Soluppgångens land är hemsökt av jordbävningar och sovande vulkaner kan ibland vakna till. Det är ett land som rest sig ur askan efter Andra världskriget: JAPAN.

Det som följer är bara en liten bråkdel av allt som finns att skriva om Japan. Det är inriktat mot att ge en kort inblick i olika fakta om Soluppgångens land för dem som är nyfikna och vill ha lite mer kunskap. Har man planer på att besöka det här landet i öst så finns en kort sektion om tre intressanta resmål.


"Soluppgång" och de japanska tecknens ursprung
Tecknen som "Japan" skrivs med på japanska kommer ursprungligen från Kina. Här till höger ser man de två tecknen som betyder Japan. Överst är tecknet "ni," som betyder sol, och under finns "hon," vilket bland annat betyder rot, ursprung, härkomst och bok. En sols rot, eller ursprung, är ju uppgången - Soluppgång. På japanska blir det "Nihon" eller "Nippon" som det också kan uttalas och man kan se på japanska frimärken.


Frimärke Kopia av Kopia av Kopia av DSC_4440.JPG Kopia av Kopia av DSC_4439.JPG Nihon


År 391 ekr blev Kungen av Paikche, ett område i nuvarande Sydkorea, hjälpt av styrkor från de japanska öarna med att slå tillbaka Kungen av Koguryo, ett rike som täckte nuvarande Nordkorea ungefär. Som tack för hjälpen sände Kungen av Paikche lärda män till Japan och de hade bland annat med sig de kinesiska tecknen, och det är nu från ca 400 ekr, som japanska skriftspråket börjde utvecklas och man kan börja man kan följa Japans historia i skrift. Nu förtiden använder det japanska skriftspråket tre olika"alfabet." De kinesiska tecknen, kanji, och två egna skriftspråk som har sina rötter i kanji, men är mycket förenklade och är begränsade till 48 olika tecken. Dessa två kallas hiragana och katakana. Katakana användes först av munkar under 800-talet för att skriva uttal på kanji. Hiragana användes först bara av kvinnor, men var allmänt använt från 900-talet.


Japan_flag_large.JPG


Japans flagga och några nationella helgdagar 
Japans flagga heter Hinomaru. Den är vit med en röd cirkel som symboliserar solen. Hinomaru betyder "solcirkel." Från 1500-talet började flaggan användas på handelsfartyg. Symbolen härstammar troligtvis från 1100-talet när samuraier började använda den som ett kännetecken i stridens hetta. Den blev officiellt landets flagga 1870 och används nu ungefär som man använder den svenska flaggan vid ceremonier, högtider, helger och sportevenemang tex. Hinomaru kan synas vid ganjitsu, 1a januari, då man firar början på det nya året. Seijin no hi, myndighetsdagen, äger rum andra måndagen i januari och man firar alla som blivit 20 år under det gångna året. Det är nu när man blir myndig som man får rösträtt, och rätt att köpa tobak och alkohol. 3e maj är en dag man firar författningen från 1947, kenpo kinenbi. Den tredje måndagen i september firas dagen då man respekterar de äldre, keiro no hi och kejsarens födelsedag firas 23e december, Tenno tanjobi.


DSC_0540.JPG 


Tre flickor vid seijin no hi, 2007, i Maebashi, Gunma.

Korta, snabba fakta om Japan i text och karta


Kopia av japan.JPG


Japan är beläget i Asien, öster om Kina och den koreanska halvön, och Ryssland i norr. Japan är helt omgärdat av vatten, Stilla Havet i öster och Kinesiska havet i väster. Japan består av ca 3000 öar. Fyra huvudöar, Hokkaido, Honshu, Shikoku och Kyushu. Resten är mindre öar, bla Ryukyuöarna söder om Kyushu. Om man skulle lägga Japan i Europa hamnar de japanska öarna i norr vid Alperna i Schweiz och sträcker sig lång ner i öknen i Sahara i Algeriet. Tokyo hamnar i Medelhavet runt Sicilien.

Tre fjärdedelar av landytan består av bergstrakter och skog täcker 70% av landet. Bara ca 12% är odlingsbar mark, och då främst ris.


Norrut och i bergen är vintern kall med snö och skidturismen är stor. Sommaren är sval och hösten och våren bjuder på sina fina färger. Längre söderut är sommaren väldigt varm och fuktig med vintrar som inte går under 0 grader oftast och väldigt lite snö. Ner mot Kyushu och Ryukyuöarna kan man finna palmer och fina sandstränder. Här är en medeltemperatur på 22 grader, men också den högsta nederbörden.

I juni inträffar regnperioden och på hösten kan man uppleva tyfoner.

Japan ligger i ett mycket seismologiskt aktivt område med dagliga jordbävningar och vulkaner som är aktiva. Fuji hade sitt senaste utbrott 1707, men skulle kunna vakna till liv igen...


Andra världskriget
Japan attackerade Pearl Harbor på Hawaii i december 1941 och blev därmed en av parterna i Andra världskriget. Attacken har sin grund i Japans expansion i Asien och Stilla Havet som började redan 1894 med en attack mot Kina och utökat inflytande i Korea. Japan fortsatte därefter att utvidga sina gränser under åren som gick. Ett långt, utdraget krig med Kina spelades upp under 30-talet. Bla USA sände stöd till Kina via Burma och Indokina. När Japan ockuperade Indokina 1940 kände sig de allierade hotade och riktade en oljeblockad mot Japan. Förhandlingar fungerade inte och Japan förklarade krig mot USA. Kriget började 7e december 1941. Japan hade stora framgångar i början, men slogs tillbaka. I augusti 1945 fälldes två atombomber, en var över Hiroshima, och Japan kapitulerade 15e augusti 1945. Landet låg i spillror och var helt utarmat. De allierade okuperade Japan 1945-52. Med deras hjälp och med en djupt rotad social diciplin hos det japanska folket börjde Japan resa sig ur askan, och bli en ekonomisk stormakt.


Modern tid och Japansk kultur över världen
Efter Andra världskriget har Japans ekonomi växt och är nu en av de största tillverkarna av bland annat bilar och elektronik som exporteras till hela världen. Japans populärkultur har också vuxit och spridit sig över världen. Manga, tecknade serier, och anime, animerade filmer, har sitt ursprung i Japan och är inte bara stort i landet utan även i många andra delar av världen. I Japan är det inte bara barn som läser manga, utan många vuxna är läsare. Japansk popmusik, J-Pop, har också funnit fans utanför Japans gränser.


sashimi.jpg


 Sashimi. Här, rå fisk. Doppas i soya eller kan läggas på sushiris

En annan del av den japanska kulturen som spritt sig över världen är maten, bland annat pga att japansk mat är så hälsosam. Kanske främst sushi tänker man på när man nämner japansk mat, men det är mycket mer. Det finns tonkatsu, friterad fläskfilé serverad med vitkål och ris, sukiyaki, som man lagar till i en panna på bordet, med grönsaker, kött och svamp och tex soba, nudlar som serveras kalla i den heta sommaren.


Tre resmål i Japan 
Japan är ett mycket intressant land att besöka och man kan
göra det under alla årstider. Vill man åka skidor så kan man göra det på vintern, och man kan finna underbara sandstränder om man vill bada på sommaren. Här är tre rekommendationer av artikelförfattaren:

Shirarahama


Photo16_16.jpg


Ca 2 tim från Kyoto i Wakayama. 600 m sandstrand som påminner om Waikiki på Hawaii.

Ginkakuji


Photo03_3.jpg


Silvertemplet i Kyoto. Lugnt och stilla. Ta tid att njuta av stillheten.

Hard Rock Café


Kopia av DSC_0208.JPG


Roppongi, Tokyo. Här finns också Aki-habara, Shibuya, Harajuku...

***************************************

Fotografier ©artikelförfattaren eller annan fotograf och används med tillstånd.

Några av källorna:

Sansom, George. A History of Japan to 1334. (Tokyo: Tuttle, 1990)

Lindquist, Cecilia. Tecknens Rike. (Bonniers, 1989)

Japan Fact Sheets från http://web-japan.org/factsheet/

*********************************************

För artikeln i Word eller PDF med fotografier och fullständig källförteckning och referenser kontakta författaren Magnuzk:myk646@gmail.com 


KÄLLA!
ANNONS
Av shin-chan - 13 april 2012 21:56

Denpa Onna to Seishun Otoko


Handling:

Serien handlar om gymnasiekillen Makoto Niwa. Han bor med sin mosters familj då hans föräldrar är borta på en affärsresa. Hos sin moster träffar han sin mystiska jämnåriga kusin Eriko Touwa, som har en tendens att vira in sin överkropp med en futon-madrass och påstår sig vara en utomjording. Hennes favoritmat är dessutom pizza (C.C, någon?). Eriko var försvunnen i ett halvår och blev upptäckt flytande på havet. Hon minns ingenting av vad som har hänt under tiden hon var försvunnen, men börjar tro att det var utomjordingar som låg bakom hennes försvinnande. 


Genre: Sci-fi, komedi

 

Av shin-chan - 13 april 2012 21:49

Tumblr_m2dmljsvnk1r4lomdo1_500_large

Av shin-chan - 13 april 2012 14:50

Tjosan! 

Nyss kommit hem från en kompis!

Slutade skolan vid typ halv 11? ;)

De sista lektionerna var inställda! 

Så då gick jag och några kompisar och käkade på Chilli Thai! Super gott!! 

Sen åkte jag hem till en kompis och hängde där :)

Men nu är jag hungrig igen! Ska uppdatera här och sen käka lite!


Ha en superfredag ;)

 

Right now! (*w*)

Right now i'm watching The Legend of Korra (´ω`★)

(♥w♥)

Ima nanji desuka? What time is it?

Read about me/the blog \(*O*)/


My name is Shin-chan, i write about my life, anime, manga, Japan and kawaii! (*≧▽≦)
mysecretanimelife@live.com
Twitter:@HigurashiShin
Facebook: shin-chan.bloggplatsen.se
Instagram: ShinHigurashi

Musiiic

asa means morning in japanese

Here, you find (^o^)y

Konnichiwa means hi in japanese

Question me! (^^)//

158 besvarade frågor

arigatō means thankyou in japanese

VOTE ($v$)

Can you understand when the blog is in english and not swedish?
 Yes
 No

Genki desu means good thankyou in japanese

Calendar ^(*-*)^

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9 10 11 12 13 14 15
16 17
18
19 20 21 22
23
24 25
26
27 28 29
30
<<< April 2012 >>>

Cute slideshow

Sayōnara means bye on japanese

Latest posts (~_^)

Tasukete! means help! in japanese

Abunai! means look out in japanese

Dōzo means please in japanese

Follow the blog (^-^)V

bloglovin

aki means fall in japanese

Recent years (z_z)

Search in the blog (*¬*)

hachi means eight in japanese

Archives (=^_^=)

shuu means week in japanese

Links w(^o^)W

kanojo means she in japanese

RSS ('O')

haha means mother in japanese

Visitor statistics (o_o)

sueeden means sweden in japanese

Byee!!


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se