my secret anime life

Alla inlägg under april 2012

Av shin-chan - 12 april 2012 15:43

Tjooosan!

Sitter och mumsar på en strut! :)

Är faktist inte på bibblan idag! (wow!)

x)

Gjorde historiaprov idag! Var inte så svårt som jag trodde att de va!

Japp, japp! Ska fortsätta med uppdateringen nu ;)

 

ANNONS
ANNONS
Av shin-chan - 11 april 2012 15:03

Yumekui Merry


Handling:

För tio år sedan upptäckte Yumeji Fujiwara att han kan se folks flerfärgade auror då han tittar på dem mellan sina fingrar. Sedan dess har han ofta haft märkliga drömmar om att kriga mot katter. Så en dag möter han flickan Merry (som tydligen ”landar” på honom efter ett fall någonstans ifrån), och historien tar sin början. 


Genre: Övernaturligt, drama

 

Av shin-chan - 11 april 2012 14:59

Shintoismen

Shintoismen, även kallad Shinto, är Japans vanligaste religion och kanske även en av världens mest fascinerande religioner då den fortfarande lever kvar efter en så lång tid.


bild1.jpg

bild2.jpg

En gammal religion


Shintoismen är Japans gamla folkreligion. Namnet "Shintoism" kommer av ordet "Shinto" som betyder gudaväg. Det är inget överraskande namnval då Shinton innehåller många gudar och andar, även kallade kami. Enligt shintoismen finns "kami" överallt, i marken, i stenar, i skog och vatten men framförallt i höga berg och när en människa dör blir den en kami. 
Det existerar tusentals shinto-tempel i Japan då religionen fortfarande är viktig för befolkningen.


Gudahyllan

I nästan varje hem i Japan står det en kamihylla - en gudahylla. Runt den samlas varje morgon tusentals japanska familjer för att be tillsammans och ha en stilla andakt. Medan familjen ber, oftast till sina anhörigas gamla andar, sätter de fram gröna kvistar och frukt som offergåvor tillsammans med rökelse. De, precis som kineserna, tror på att de dödas andar finns kvar i familjen och hjälper till, därför vördar man dem med stor respekt.


Amaterasu - solgudinnan

Så som alla andra religioner finns det en historia bakom, en gammal myt. Shintons myt säger att solgudinnan Amaterasu en gång i tiden skapade Japan. Det är från henne den gudomliga japanska släkten kommer ifrån.Amaterasu härskade över dagens ljus och beskyddade åkrarnas grödor men skänkt även fred och välstånd till människorna. Men Amaterasu hade även en bror, stormguden, även känd som "Den våldsamme mannen" och en dag kom han till Japan. I flera dagar stökade han runt, skrämde människorna och förstörde för dem så Amaterasu var tvungen att gömma sig i en himmelsk grotta. Då hon försvann sänkte sig mörkret över jorden. Människorna blev förskräckta och bönade att hon skulle komma ut igen - men hon sa nej. Men så en dag hänge en människa upp en spegel utanför grottan. När Amaterasu fick syn på sin spegelbild blev hon förtjust av den vackra varelsen hon såg framför sig, och hon sträckte sig fram för att nå den, men då fångade människorna henne och drog fram henne från grottan. Ljuset kom med ens tillbaka till världen och den onde brodern jagades bort till den kalla och mörka Norden.

Myten om Amaterasu har påverkat japanerna på många vis och under årtusende har hon dyrkats av invånarna. Hon har blivigt tilldelad rollen som den högsta gudomliga makten. Ise är Amaterasus tempel och det är det största templet i Japan. I templet förvaras det några ädelstenar, en spegel och ett svärd som sägs ha tillhört Amaterasus. Japan har även fått sitt namn efter berättelsen. Japan betyder nämligen "den uppgående solen", därför pryds också flaggan av en röd sol.Kejsaren

Myten om solgudinnan har stor betydelse för japanernas nationalkänsla och för deras kejsarkult. På 1800-talet togs myten på stort allvar, speciellt myten om att kejsaren var gudinnans son. Kejsaren blev därför hyllad som en gud och blev kallad för "Himlens son" varav han blev upphöjd över alla människor. Eftersom kejsaren var Amaterasus son tyckte japanerna att det var självklart att hela världen skulle dyrka honom och att alla skulle tillhöra shintoismen. Japanerna blev nationalism, och det starkt. Alla blev fostrade att blint lyda sin kejsare och offra sina liv för honom, om det så behövdes. Under andra världskriget var det därför ingen tvekan om trofasthet och snabbt hade Japan tagit över Kina och stora delar av Sydostasien. De angrep även USA och drogs därför in i världskriget.I skolan fick eleverna lära sig "Vår kejsare är solgudinnans son, och han är gudomlig och ofelbar som hon. Därför kan inte nationen lida nederlag. Vi går en framtid till mötes, så ljus och strålande som solen själv. Vi är inte som andra folk, utan vi är ett gudomligt folk, som ska gå från seger till seger." Under skoltiden fick eleverna även lära sig hur man slogs och hur man rullade under stora tankar för att självmordsbomba dem.


Men efter nederlaget mot USA gav den japanska regeringen upp. De hade förlorat stora militärstyrkor i kriget och två atombomber hade fälts, en över Hiroshima och en över Nagasaki. Amerikanerna tvingade då Japan till total underkastelse. I radio var kejsaren tvungen att läsa upp ett tal där det stod bland annat att han inte var solgudinnans son, utan bara en helt vanlig människa. Många människor grät och var förtvivlade. De kunde inte tro att deras stora ledare bara var en helt vanlig människa. Folket vägrade tro att allt som hade stått och sagts om deras gudomliga kejsare i tidningar, i läroböcker, av präster och av lärare var lögner men idag så saknar kejsaren all politisk makt och många japaner har tagit stort avstånd från den gamla uppfattningen om att man ska underkasta sig för sin kejsare. Men det finns fortfarande människor, speciellt de äldre, som tror att kejsaren är Amaterasus son och är djupt vördade för han och hans familj.


bild3.jpg


Idag är Japan ett av världens största industriländer och skolutbildning sätts på stor nivå. Så som i Europa och USA har religionen sakta dött bort och idag är japanerna, speciellt de unga, mer förvärldsligade.
Källförteckning

Gjorde ett arbete om Shintoismen för ett år sedan så har tagit informationen där ifrån. Kommer inte ihåg några källor förutom böckerna, men där kommer jag inte ihåg namnen eller bolagen så jag vågar inte skriva några.

Bilderna kommer från Bing, då jag har Windows 7 har jag tillåtelse att ladda ner olika teman från Bing till datorn och det är därifrån jag har fått bilderna.

Artikel av Emelie Andersson / Pasa 


KÄLLA!
Av shin-chan - 11 april 2012 14:53

 

Right now! (*w*)

Right now i'm watching The Legend of Korra (´ω`★)

(♥w♥)

Ima nanji desuka? What time is it?

Read about me/the blog \(*O*)/


My name is Shin-chan, i write about my life, anime, manga, Japan and kawaii! (*≧▽≦)
mysecretanimelife@live.com
Twitter:@HigurashiShin
Facebook: shin-chan.bloggplatsen.se
Instagram: ShinHigurashi

Musiiic

asa means morning in japanese

Here, you find (^o^)y

Konnichiwa means hi in japanese

Question me! (^^)//

158 besvarade frågor

arigatō means thankyou in japanese

VOTE ($v$)

Can you understand when the blog is in english and not swedish?
 Yes
 No

Genki desu means good thankyou in japanese

Calendar ^(*-*)^

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9 10 11 12 13 14 15
16 17
18
19 20 21 22
23
24 25
26
27 28 29
30
<<< April 2012 >>>

Cute slideshow

Sayōnara means bye on japanese

Latest posts (~_^)

Tasukete! means help! in japanese

Abunai! means look out in japanese

Dōzo means please in japanese

Follow the blog (^-^)V

bloglovin

aki means fall in japanese

Recent years (z_z)

Search in the blog (*¬*)

hachi means eight in japanese

Archives (=^_^=)

shuu means week in japanese

Links w(^o^)W

kanojo means she in japanese

RSS ('O')

haha means mother in japanese

Visitor statistics (o_o)

sueeden means sweden in japanese

Byee!!


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se