Otrolig origami
"Ori" betyder vika och "gami" betyder papper. Mer förklaring om vad det handlar om behövs väl inte? Konsten att vika papper är faktiskt inte japansk från början. Den kom från grannlandet Kina någon gång på 600-talet.


Så här kommer du igång:
1.
Lär dig vika flygplan ordentligt. När du bemästrar det är du redo för svårare uppgifter.

2. Gå in på Youtube och sök på "origami dragon". Då får du upp instruktionsfilmer om hur man viker coola drakar. De är mycket svåra, med hundratals vik. Men bli inte avskräckt. Behåll draken i minnet som ett mål.

3. Lär dig vika en origami-svan. En sådan gör man på "bara" tolv vik. Instruktioner hittar du på internet eller i någon av böckerna i boktipsen. Träna tills du behärskar svanen till fullo.

4. Nu är du redo för mästarprovet - draken!


Obs! Det är inte alltid vanliga A4-papper som används. Dubbelkolla att ditt papper har rätt format innan du börjar vika.

 Boktips: Origami för barn, av Mari Ono (Valentin förlag), Första origamiboken, av Ann-Louise Hellman (Pedagogisk information).

Bonus: När du väl blivit mästare på origami kommer du i resten av livet att kunna imponera med läckra servettvikningar till fester!



  

Mäktig manga
För att bli en fullärd mangatecknare krävs det många års träning. Men att komma igång och rita figurer är enkelt.


Så här kommer du igång:
1.
Skaffa blyertspenna, sudd, papper och mangabilder att inspireras av.

2. Börja rita huvudets grundform. Tänk på att människor har lite avlånga huvuden och att gulliga djur och småbarn ofta har runda. Gör ett svagt kors med mittpunkten exakt i ansiktets mitt.

3. Placera ut ögonen på mittstrecket. Tänk på att nästan alla mangafigurer har stooora ögon.

4. Skissa fram resten av ansiktet och håret, placera näsa och mun på det lodräta mittstrecket. Får du inte till det kan du börja med att kalkera från dina inspirationsbilder.

5. Färglägg när du är nöjd med skissen.

6. Låna eller köp någon av böckerna i boktipsen och lär dig mer!


Boktips: Teckna manga av Esbjörn Jorsäter (Bonnier Carlsen), Teckna lätt manga (Yokaj studio).

Bonus: Det finns otroligt mycket att upptäcka i manga-världen. Om du blir intresserad så finns det ingen gräns. I Japan är över 30 procent av allt tryckt material manga!


 

Akutsöta amigurumis
Amigu! vadå? Nej, det är inte alla som har hört talas om de virkade sötnosarna. I Japan har de varit populära sedan 1980-talet då skolbarn fick lära sig att tillverka dem av återvunna leksaker. En amigurumi föreställer oftast ett gulligt djur med stort huvud och liten kropp.

Men det härliga är att det inte finns några regler för hur en amigurumi ska se ut. De kan till och med föreställa mat!


Så här kommer du igång:
1.
Lär dig virka. Be någon tant du känner lära dig. Om tanten inte kan så kan hon garanterat tipsa dig om en annan tant som kan.

2. Skaffa material. Alltså virknålar och garn. Välj en virknål som är lite mindre än vad som rekommenderas för garnet. Det är för att dina figurer ska bli täta, fasta och fina.

3. Gå in på hemsidan amigurumi.se. Där kan du få inspiration och faktisk ladda ned några gratismönster. De säljer även mönster och material.

4. Nu är det bara att virka!


Obs!
För att få till detaljerna är det även bra att ha nål, tråd, glaspärlor och lite filttyg.

Boktips: Amigurumi virkade djur av Elsie Nilsson (Ica Bokförlag), Virka amigurumi, av Mia Bengtsson (Bonnier Carlsen)

Bonus: Om du blir tillräckligt duktig kan du lätt börja sälja dina verk och bli rik. Nästan ingen kan motstå en riktigt söt amigurumi!


beckaaas.bloggplatsen.se


KÄLLA!