SKOLMANGA. Mangamatte. Eller Sveriges historia som ett actionfyllt mangaäventyr. I framtiden kanske läroböckerna blir tecknade.
Förlaget Bonnier Carlsen har undersökt mangaintresserade barns inställning till manga och andra böcker. Tre av fyra i undersökningen vill ha manga i läroböckerna.
– Det skulle vara jättebra, många barn lär sig med bilder. Jag önskar bara att någon vågade göra en sådan lärobok, säger Anna Ekström, mangaansvarig på Bonnier Carlsen.
Historia skulle vara lättast att översätta till manga, och språk det svåraste tror hon. I Japan är det vanligt med manga i läroböckerna, där finns det till och med som fysikböcker.

STÖRRE ÄN NÅGONSIN
Trodde du att mangaboomen försvann i millennieskiftet har du fel. Manga är större än någonsin, menar Anna Ekström.
– Vi har sålt 2,4 miljoner böcker, det är extremt för att vara barnböcker. Manga kräver litegrann av sin läsare, det är mycket som berättas i bilder och det är mer komplext än vanliga böcker. Det triggar kreativiteten hos barn, vi får jättemånga förslag på nya mangaberättelser.
Kanske är en av dem nästa svenska mangatalang. Trots att många på serietecknarutbildningarna är mangatecknare, finns det bara en handfull som kan försörja sig på det.
”Stall Norrsken” är en av få svenska mangaserier. Serien utspelar sig på ett stall i Norrland och säljer ganska bra, trots att barnen i undersökningen var minst förtjusta i manga med hästar.

 
WOW! Jag visste inte att manga var så poppis!
Jag tycker att det skulle vara superbra om man gjorde en mangabok som en lärobok! Skulle vara superkul :)
 
Vad tycker ni?